tirsdag 11. november 2014

Blandingshund i dagens hundemiljø...

Blandingshund..når jeg kjenner på det så kjennes det nesten ut som et skjells ord..NOX hund, litt bedre..men det er jo allikevel en hund uten stamtavle, så man kan jo nesten like gjerne si blanding.

Jeg har følt på kroppen om hvordan det er å trene, være ute i samfunnet og hundemiljøet med en staffordshire bull terrier. Det var og er en utfordring.... Jeg får nå kjenne på hvordan det er å sitte som eier av en NOX registrert hund, som mest sannsynlig var planlagt av oppdretter, der far er sagt at er border collie akkurat som mor. Men jeg har ingen bevis. Scott er blanding, Scott er NOX, Scott er gullet mitt, Scott er et knall flott individ, Scott er sett ned på av en del i hundemiljøet.


Jeg mener ikke at den ene siden har mer rett enn den andre, men har et ønske om at man kan bli akseptert og respektert for det valget man tar...


Det var ikke lett å gå med en staffe i bybildet, på treninger i div klubber..mange trekker seg unna for hvert øyeblikk så forvandler den 4 måneders valpen seg til et monster. Ja, fra noen så fikk man det inntrykket, heldigvis var det ikke fra alle man fikk den følelsen fra.


Det samme gjelder blanding/NOX også, men der er følelsen min av å gå rundt med en sort søppelsekk som stinker. Men igjen, for noen er Scott bare Scott, en hund som blir aktivt trent i LP og RL, som er en skikkelig glad hannhund og som viser det til alle som ser på han.Ja, jeg ser alle disse annonsene om blandinger på finn jeg også, egentlig så vet jeg ikke om jeg er for eller imot blandinger/NOX. Men en ting jeg har klart er annonser som lover gull og grønne skoger av valper som er blandet med skarpe raser, der det er potensiale til å gå skikkelig galt for valpekjøper pga at den ikke vet hva den har fått...bare tror at det er en "ferdig" rolig og lydig valp utifra annonsen. Eller de annonsene der prisene ligger langt over 10 000 er jeg imot, der er det jo bare penger. Men jeg ser kommentarer på annonser som "bare det ikke er planlagt blanding så er det OK". Da tenker jeg så da er ikke min hund OK? Man rammer mange med en slik uttalelse, flere enn man aner. Og blir man mere respektert av å komme med sånt? Å hisse seg opp over en annonse og komme med masse usakligheter? Hjelper det egentlig å sitte der å hisse seg opp? Blir ikke slutt på blandingshunder av den grunn.

Jeg har sett mange blandinger på finn av staff og noe annet. Ja jeg reagerer selvfølgelig, men det er mest fordi staffen har vært faretruende nær til å komme på listen over forbudte raser og NKK har som krav til å ha blodprøve av ALLE valper for at dem skal få stamtavle. Og har du ikke stamtavle på en hund som har litt utpreget muskulatur, så kan man bli stoppet av politiet..og alle vet vel til nå hva som skjer med den type hund som ikke kan vise til papirer.
Men på en annen side, så ser jeg mange oppdrettere av renrasede hunder lover også gull og grønne skoger. Lover at foreldredyrene er friske, men jeg vet at på noen så er det sykdom som ikke blir opplyst om. At foreldre dyrene er knall fin i mentaliteten, men jeg vet dem har brister. At valpene blir sånn og sånn. Og jada jeg har vært borti noen raser og prata med en del folk opp igjennom årene, senest for noen uker siden møtte jeg på noen helt tilfeldig som hadde en rase jeg har interessert meg for. Der fikk jeg div opplysninger som egentlig er feid innunder teppet. Og denne personen pratet bare om sine personlige erfaringer på godt og vondt.

Men så har man de som når det blir et kull av blandinger som gjør alt av diverse tester, grundig utvelgelse av valpekjøpere og har oppfølging. Er disse dårligere enn de som avler på renrasede hunder som ikke tester for det rasen skal testes for, eller unngår å være ærlige om sine foreldre dyr som ikke er helt friske?
Jeg vet mitt personlige svar på dette. Og jeg blir provosert av mennesker som får meg til å føle meg som en dårlig hundeeier, som etter en drøss med renrasede hunder som ikke var friske eller hadde mentaliteten til et langt og aktivt liv, valgte en blandingshund som mest sannsynlig var planlagt. Jeg blir også provosert på Scott sine vegene, om at han ikke er verdt noe for folk, når han er verdt alt for meg.
Det er ikke alle aktiviteter han "får lov" til å være med på, jeg får ikke nådd målet mitt med han, men vi kommer til å nå så langt vi kan, og vi kommer til å ha det utrolig morro på veien dit! En hunds verdi og prestasjoner ligger ikke i papiret som følger med er hva jeg har lært. Men hva jeg velger å fokusere på, hva jeg lærer han, at jeg tar han som den han er, styrker svakhetene og vedlikeholder de sterke sidene hans. Jeg er glad for at NKK faktisk har tilbud i forskjellige hundesporter som alle hunder kan være med på, bare dem er registrert i NOX registeret.Så er spørsmålet, når skal nedrakkingen på blandingshunder slutte? Det hjelper jo ikke. Den type avl blir ikke borte av den grunn. Da må man starte i en annen ende. Vi er mange som ønsker å være aktive med den hunden vi har, men blir fryst ut. Jeg er heldig som er i et miljø som tar vare på alle, men ikke alle er like heldige....

LP cup vinnere, sammelagt på tvers av klassene!


1 kommentar:

  1. Scott er ikke dårligere enn noen andre. Han er en søtnos som gjør mamman sin lykkelig. Selv om han er blanding og kanskje en planlagt en er han planlagt for et formål. Det er annerledes med de som blir parra i hytt og gevær for at "oppdretteren" bak skal tjene penger.. Uten å være testet for sykdommer og kanskje vil påføre sine nye eiere store sorger.. Vær lykkelig med scotten din du.. slik han er lykkelig med deg.

    SvarSlett